Konektory pro přenos dat a audio signálu

Přenos dat nebo zvukového signálu po kabelech vyžaduje kromě kvalitní kabeláže také příslušné konektory. Ty slouží k vzájemnému propojení zařízení a modulů s pomocí příslušných kabelů. TME má v nabídce celou řadu konektorů pro data a audio, které lze použít jak pro montáž do zařízení, tak i pro připojení na kabel.

USB konektory

Pro přenos dat lze běžně využívat klasické USB konektory, které se dnes běžně používají v mobilní a počítačové technice. Výhodou USB konektoru je možnost zařízení zároveň i napájet standardizovaným stejnosměrným napětím 5 V.

USB konektory typu A

Klasická áčka jsou největší USB konektory známé zejména z notebooků. Zatímco z této oblasti mizí a jsou nahrazovány konektory mikro USB, v jiných aplikacích je lze snadno využít pro datové přenosy. Jejich výhodou je dobrá přenosová rychlost a velká kontaktní plocha zaručující stabilní připojení. Samec pro tento typ konektoru má označení B.

D SUB konektory

Pro náročnější datové přenosy již desítky let bez potíží slouží D SUB konektory, dříve známé z různých PC periferií. Tyto konektory mají 9, 15, 25, 37 nebo 50 pinů a poskytují tak dostatečnou kapacitu pro datový přenos. Dříve byly využívány i pro přenos obrazu a připojování monitorů. Nabídka TME obsahuje všechny varianty tohoto konektoru, které je možné namontovat do skříně zařízení i na kabel s pomocí krytky.

Optické konektory

Tyto konektory slouží pro profesionální aplikace v oblasti telekomunikací. Optické kabely jsou zde standardem, který umožňuje přenos velkých objemů dat na velkou vzdálenost. Optické slouží pro spojení těchto kabelů s koncovými nebo průběžnými zařízeními. Nejčastější využití naleznou optické konektory v IT, komunikačních sítích, televizních okruzích ale také například v letectví a zabezpečovacích technice.

Audio konektory pro poslech hudby i přenos audio signálu

Audio konektory jsou také běžnou součástí notebooků ale hlavně mobilních telefonů a různých přehrávačů hudby.

Konektory Jack

Tento druh konektorů je nejčastěji používaný právě ve spotřební elektronice, a to zejména ve velikosti 3,5 mm. Pro profesionální použití lze využít i větší rozměry až 6,3 mm.

Reproduktorové a mikrofonové konektory

TME může nabídnout také všechny běžně dostupné typy konektorů pro mikrofony a reproduktory, které lze upevnit na kabel i do panelu.

Cinch konektory

Profesionálové v oboru audio-video se neobejdou bez klasických Cinch konektorů, které jsou v tomto oboru prakticky nejpoužívanější. Používají se v audio zesilovačích, kamerách, různých přehrávačích i profesionální nahrávací technice. Původní Cinch vede zvlášť audio a video signál, což je označeno pomocí červené a bílé barvy konektoru. Kompozitní video konektory žluté barvy ale mohou vést oba kanály současně. Lze je využít i pro výrobu propojovacích kabelů.

Publikováno: 25. 11. 2020

Kategorie: Technika

Autor: Alena Zlatoňová